Diyabet ve Göz

Diyabet (Şeker Hastalığı) ve Göz

Şeker hastalığı bilindiği üzere birçok organ üzerinde etkin rol oynamaktadır. Damarları dahi olumsuz yönde etkileyen şeker hastalığının yaygın olarak göze vurması da halk arasında bilinir. Şeker hastalığının başlangıcında gözde etkisi minimum olsa da ilerleyen süreçlerde diyabet gözde görme bozuklukları ve sorunları ortaya çıkarabilir. Şeker hastalığının kontrolü yapılmadığında veya aksatıldığında ise gözde ilerleme normal durumdan iki katı daha hızlı kötüleşme durumuyla karşımıza çıkabilir. Kan şekerinin yükselmesinin temelinde insülin eksikliği veya insülinin etkinliğinin azalması vardır. Hiperglisemi ile karakterize olan diyabet hastalığı gözde farklı sorunlar yaratarak ilerler. 20 ila 65 yaş arasındaki tüm bireylerde körlüğe kadar gidebilen diyabet hakkında en geniş bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. Diyabet ve göz hastalıkları, diyabet göz kanaması hakkında genel bilgi vererek sizlere diyabet göz lazer tedavisinden bahsedeceğiz.

Diyabet Nedir?

Türkiye’de gittikçe artan diyabet rahatsızlığının iki çeşidi bulunmaktadır. İnsülin eksiliğine ve insülin etkinliğini azalmasına bağlı olarak gelişen diyabet tıpta tip1 diyabet olarak kabul edilmektedir. 10 ila 20 yaş arasındaki bireylerde görülmesine rağmen yaşlı bireylerde de görülebilmektedir. İkinci diyabet çeşidi ise tip 2 diyabet olarak bilinmektedir. İnsüline bağlı olmayan bu tür diyabet sıklıkla 50 ila 70 yaş aralığında olan bireylerde görülmektedir.

Diyabet Ve Göz Hastalıklarına Genel Bir Bakış

Diyabet ve göz sorunları günümüzde bireylerin hem sosyal yaşamını hem de psikolojisini olumsuz yönde etkilemektedir. Kataraktan görme bozukluklarına göz kaymasından retina ödemine kadar farklı hastalıklar yaratan diyabet ilerlediğinde görme kayıplarına yol açabilmektedir. Temelinde kandaki şekerin yükselmesi olan diyabetin erken teşhisi göz sağlığı için çok önemlidir. Görme fonksiyonlarının kaybı veya zarar görmesi ancak ilerleyen ve uzun süreli diyabetlerde görülmektedir. Bu doğrultuda diyabet hastası olan her bireyin düzenli olarak göz doktoruna görünmesi ve muayene olması son derece önemlidir.

Diyabet ve Göz Sorunları Nelerdir?

Şeker hastalığının ilerlemesine bağlı olarak bir takım rahatsızlıklar ve organların işlevlerinde bozulmalar görülebilir. Şeker hastalığının ilerlediği durumlarda sıklıkla karşılaştığımız göz rahatsızlıkları yaşam kalitemizi bozabilmektedir. Şeker hastalarının sürekli göz muayenesi olması ilerdeki görme kayıplarını engelleyeceğinden son derece önemlidir. Diyabet ve göz sorunları şeker hastalığında sıklıkla katarakt, paralitik ( göz kayması), retina ödemi, ani görme kayıpları görülmektedir. Diyabet ve göz kanaması da şeker hastalığının sıklıkla neden olduğu önemli kanamalardan birisidir.

Genç yaşlarda sıklıkla gördüğümüz katarakt şeker hastalığının en belirgin etkisidir. Görme sinirlerini doğrudan etkileyen diyabet göz kaslarında felçlere neden olabilmektedir. Göz kayması yani paralitik de bu göz kaslarının çalışmamasıyla ortaya çıkmaktadır. Diyabetin en çok görülen komplikasyonu olan retina ödemi kanama odakları ve yeni damarlanmaya yol açabilirler. Bu oluşan damarlar da kanama yaparak göz içi dekolmanın oluşmasına ortam hazırlarlar. Bu nedenle diyabet rahatsızlığınız varsa acilen göz doktoru muayenenizi olmanızı ve bu muayeneleri doktorunuzun belirlediği zaman aralıklarında mutlaka gerçekleştirmenizi öneriyoruz.

Diyabet uzmanı ile göz doktorunun eş zamanlı incelemeleri sizlerin göz hastalıklarından uzakta durmanızı veya minimuma indirgemenizi sağlar. İlerle kalıcı körlük gibi rahatsızlıkları engellemede büyük rol oynayan göz muayeneleri mutlaka düzenli olarak yapılmalıdır.

Diyabet ve Körlük İlişkisi

Kör olmak belirli bir darbe ya da kaza sonucu yaşayabileceğimiz hayatımızın seyrini değiştirebilecek bir olaydır. Ancak görme kayıplarına neden olan başka sebeplerde vardır. Şeker hastalarının da korkulu rüyası olan insülin gözlerde birçok hasara neden olarak görme bozuklukları yaratabiliyor. Körlüğe kadar gidebilen bu göz rahatsızlıklarını yaşamamak için diyabetinizi öğrendiğiniz ilk andan itibaren göz muayenesini düzenli olarak yaptırmalı ve doktorunuzla devamlı görüşmelisiniz. Ani görme kayıpları veya göz içi dekolmanı gibi ilerleyen durumlarda şekeriniz de ilerlemiş olacağından göz muayenenizi bir diyabet uzmanıyla birlikte yapmanızda fayda var.

Diyabet ve Göz Hastalıklarının Teşhisi İçin Hangi Tetkikler Yapılır?

Şekerin mevcut durumu ve retinadaki hasarın belirlenmesi atılacak ilk adımdır. Fluorescein, anjiografi gibi bir takım testler ve tetkiklerin yapılmasıyla diyabet ve göz hastalıkları kolaylıkla tespit edilebilir. Hastanın kol damarına boyayıcı bir madde verilir ve göz filmleri çekilir. Göze hiçbir zararı olmayan bu tetkik nadir durumlarda kaşıntı veya bulantı yapabilir. İdrarda da sarılaşma görülmesi de yan etki olarak bu tetkikte görülebilir. Son derece kolay ve ağrısız bir tetkik olan bu yöntemle şeker hastalığının gözdeki rolü kolaylıkla tespit edilebilir.

Diyabet ve Göz Hastalıklarında Nelere Dikkat Edilmeli?

Diyabet ve göz hastalıklarının birbirleriyle doğru orantıda ilerlediğini söylemek yanlış olmayacaktır. Diyabetin derecesi ya da seviyesi arttıkça göz hastalıklarının görülme olasılığı ve ilerlemesi de artacaktır. Bu doğrultuda, göz sağlığımızı korumak için yapabileceğimiz birtakım şeyler var. İlk olarak diyabetinizi kontrol altında tutmalı ve düzenli olarak diyabet uzmanınızla görüşmelisiniz. Şekerinizin ilerlediği durumlarda ya da sizin göz rahatsızlığınızın oluştuğu ilk anda hemen göz muayenesi olmanız son derece önemli. Erken teşhis edilen yukarıdaki saydığımız tüm hastalıklar göz sağlığınızı kaybetmenizi engelleyecektir. Kan şekeri düzeyi, hipertansiyon, kolesterol düzeyi gibi diğer etkenleri de göz önünde bulunduran doktorunuz size nelere dikkat etmeniz gerektiğini söyleyecektir.

Genel olarak;

  • Göz muayenenizi geciktirmemek
  • Doktorunuzla devamlı olarak iletişimde kalmak
  • Şeker seviyenizi kontrol altında tutmak gibi basit adımlarla göz sağlığınızı korumuş olacak ve olası hastalıkları engellemiş olacaksınız.

Op. Dr. Seda Mütevelli Diyabet Göz Lazer Konusunda Deneyimlerini Aktarıyor

Diyabet ve göz sağlığı Ankara denilince akla gelen Seda Mütevelli, diyabet ile ilgili birçok rahatsızlıkta yaptığı ameliyat ve tedavilerde başarılarıyla biliniyor. Şeker rahatsızlıklarında hastanın da kendi sağlığını önemsemesinin önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Seda Mütevelli bu süreçte doktorun da rolünün önemli olduğunu bildiriyor. Şeker hastalığı olan hastaların muayenelerini düzenli olarak programlanması ve bu programlanan muayenelerin hastaya hatırlatılmasının bu hastalıkları engelleme konusunda önem arz ettiğini söylüyor. Şeker hastalığınız yeni teşhis edildiyse ilk olarak diyabet uzmanınız ve göz doktorunuzla birlikte ortak bir muayene gerçekleştirmeli ve düzenli olarak bu muayeneleri tekrarlamanın önemli olduğunu ifade ediyor. Diyabet göz doktoru Ankara alanında başarılarıyla ismini tıp dünyasına duyurmuş Op. Dr. Seda Mütevelli diyabet ve göz sorunları yaşayan tüm hastaları erken teşhise çağırıyor.

En İyi Diyabet Göz Doktoru Ankara’da Hangi Doktordur?

Göz sağlığı ile ilgili endişe yaşayan tüm hastalarımız gibi sizde en iyi diyabet ve göz doktoruna muayene olmak istiyor olabilirsiniz. Deneyimleri veya yöntemleri farklı olan doktorlar en iyi doktordur demek yanlış bir kanı. Ankara’da göz doktoru olarak görev yapan Op. Dr. Seda Mütevelli gibi diğer tüm doktorlar alanında uzman ve en iyi tıp eğitimini almış kişilerdir. Bu nedenle, göz sağlığınızı en iyi doktoru bulmak adına ertelememeli ve biran önce size en yakın göz doktoruyla iletişime geçmelisiniz. Op. Dr. Seda Mütevelli’ de sizleri yakından tanıyarak tüm hastalıklarınızı göz önünde bulundurup yönlendiren Ankara’da başarılı göz doktorlarından biridir. Diyabetinizle birlikte göz sağlığınızı kontrol altına alan ve sizi muayene günlerinizden önce gelecek muayenenizi muhakkak bilgilendiren ilgili bir doktor arayışınız varsa Op. Dr. Seda Mütevelli sizleri bekliyor!