Glokom Ankara
Glokom Tedavisi
Glokom (halk arasında göz tansiyonu olarak da bilinir), sıklıkla 40 yaş üzerinde görülen, genellikle yıllar içerisinde ilerleme gösterip,görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar veren bir hastalıktır. Glokomda görme kaybı oluştuğunda, geri dönüş şansı yoktur. Bu nedenle erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Erken tanı için dikkatli bir göz muayenesi şarttır.
Glokom için risk faktörleri nelerdir ?
- Ailede glokom öyküsü
- 35 yas ve üstü
- Gözde ağır iltihaplanma ve enfeksiyon öyküsü bulunması
- Göz yaralanmaları önceden geçirilmiş göz ameliyatları
- Seker hastalığı
- Düşük veya yüksek kan basıncı
- Miyopi
- Uzun süreli kortizon tedavisi gerektiren durumlar (astım,eklem iltihaplanması gibi)
- Migren
Glokomun Tedavisi Nasıl Yapılır?
Glokomun tedavisi üç şekilde yapılabilmektedir.
- İlaç tedavisi
- Lazer tedavisi
- Cerrahi tedavi
İlaç tedavisi: Glokomun ilaçla tedavisinde kullanılan birçok damla mevcuttur. Bu damlalar değişik etki mekanizmalarıyla göz içi basıncını düşürürler. Belirli aralıklarla düzenli olarak ve hayat boyu kullanılırlar. Göz içi basıncı düşürülmeye çalışılır. Başarılı olunamazsa, ikinci damla eklenir. Yine göz tansiyonu düşmezse gözün durumuna göre üçüncü damla eklenir veya diğer tedavi yöntemlerine başvurulur.
Lazer tedavisi: Glokom tedavisinde, ilaç tedavisine yeterli cevap alınamayan hastalarda lazer işlemi, ameliyattan önce uygulanabilen bir tedavi seçeneğidir. Gecikmeden uygulandığında bu yöntem çok başarılıdır.
Cerrahi Tedavi: Ameliyatla, gözün beyaz kısmında bir delik açılır. Dışarıdan görünmeyecek kadar küçük olan bu delikle, gözün içerisindeki fazla sıvı tahliye edilerek göz içi basıncı düşürülmeye çalışılır.