Keratokonus Tedavisi Ankara
Keratokonus Nedir?
Kornea; gözün ön kısmında saat camı gibi saydam bombeli olan saydam tabakadır . Keratokonus, gözün ön kısmını oluşturan saydam tabakanın (kornea) öne doğru bombeliğinin artması ve incelmesi sonucu şekül bozukluğu ile oluşan bir hastalıktır. İki gözü birden etkiler ve ilerleyici bir hastalıktır. Kornea incelmesi, sivrileşmesi olarakda bilinir.
Çocukluk yaşlarda sık konjonktivit geçiren kişilerde daha erken başlangıç gösterebilir. Aile hikayesi olanlarda ve alerjik bünyeli kişilerde daha sık görülen bu hastalıkta en önemli şikayet gözlük ile düzeltilemeyen görme azlığıdır.
Keratokonus genellikle 15-16 yaşlarında başlar ve 35 yaşına kadar ilerleme gösterebilir. Hastalığın seyri kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Sıcak iklim ve tozlu ortamlar bu hastalık gelişiminde rol oynar. Bu sebeble özellikle akdeniz ülkelerinde de sıkça görülen bu hastalık ülkemizde de yaygındır. Keratokonusun ilk evrelerinde şikayet genellikle gözlük numarasının sık değişmesidir. Hastalık ilerledikçe gözlük ile net bir görüş sağlanamaz
Keratokonus Tanı ve Tedavisi
Hastalığın seyri ve ilerleme hızı son derece farklı gelişebileceğinden keratokonus tedavisi kişiye özeldir.Tüm hastalıklarda olduğu gibi erken tanı çok önemlidir. Kornea haritası ( kornea topografisi) ile kesin tanı konulabilir ama öncelikle bu hastalıkdan şüphelenmek ve ona yönelik araştırma yapmak esasdır.
Gözlük bile kullanmadan net görebilen ve hastalıklarından habersiz hastalar olabileceği gibi son derece hızlı ilerleyen ve yirmili yaşlarda kornea nakli gerektiren olgular da görülebilmektedir.
Aslında yapısal bir hastalık olan keratokonus’un tam anlamıyla bir tedavisi yoktur.
Tedavilerin amacı öncelikle ilerlemeyi durdurabilmek ve hastaların hayatlarını rahatça devam ettirebilecekleri bir görme kalitesine ulaştırabilmektir.
Keratokonusda Tedavi Yöntemleri
1. CCL ( Corneal Cross- Linking )
Hastalığı durdurabilmek için elimizdeki tek silahdır. Tedavide Ultraviole A ve Riboflavin ( B2 vitamini) kullanarak kornea’nın yapısını güçlendirilir.
Bu nedenle hastalığın seviyesi ve hastaların görme kalitesi ne olursa olsun ilerleme saptanan hastalarda ilk tedavi seçeneğidir. CCL, keratokonus’un ilerlemesini durdurmakla kalmaz , bazı hastalarda görme seviyesinde de bir miktar artış sağlar.
Lokal damlalı anestezi ile yapılan bu işlem ağrısız ve acısızdır. Göz kapatılması gerekmez.15 gün sürasince damlalar kullanılır. Ortalama 2 gün sonra iyleşme tamamlanmış olur. Yapılan çalışmalarda tek sefer bile yapılan CCL işleminin, hastaların büyük bir kısmında keratokonus’un ilerlemesini durdurduğu saptanmıştır.
2. Keratokonusda kontakt lens
Keratokonusta görmeyi artırmak için yarı yumuşak, hibrid (ortası sert, çevresi yumuşak) ve piggy-back (yumuşak ve yarı yumuşak lensler birlikte) kontakt lensler uygulanır. Ancak kontakt lensler keratokonusun ilerlemesini engellemez. Lens kullanan hastaların rutin kontrolleri yapılmalı ve gerekli görüldüğünde CCL tedavisi uygulanmalıdır. Bu tedaviden sonra iyi görebilmek için kontakt lens kullanımına devam edilir.
3. Kornea İçi Halkalar ( Keraring – İntacs )
Keratotokonus’ta sivrileşen kornea dokusun iki yanına sanki bir dağın yamaçlarına uygulanır gibi kornea dokusununun içine monte edilen , şeffaf yapıda , doku uyumlu, cam türevi implantlardır. Kornea’nın içine yerleştirildikleri için kontakt lens gibi takıp, çıkarmak gerekmez. Burada amaç şekli bozulan kornea’yı bir kasnak gibi gererek sivriliğini azaltmak ve daha düzgün hale getirmektir. Böylece göze gelen ışınların doğru kırılmasını sağlamak ,göz numarasını düşürüp görmeyi arttırmak amaçlanır.
İşlem ağrısız acısız lokal damlalı anestezi ile ve Femtosaniye (Intralase) laser ile yapılır. Yaklaşık toplam 20 dakika süren bu işlemde önce intralase ile bıçaksız olarak kornea içinde istenilen derinlikte ve çapta tünel oluşturulur. Yaklaşık 10 saniye süren bu işlemden sonrasında ring parçaları özel bir penset yardımıyla kornea içine yerleştirilir. Tedaviden sonra göz kapatılmaz.
4. Keratoplasti
Keratokonusun ilerleyip korneanın saydamlığını yitirdiği ya da diğer yöntemlerle olumlu sonuç alınamadığı durumlarda tercih edilen bir yöntemdir.Keratoplasti; halk arasında göz nakli olarak bilinen, aslında göz’ün sadece çeşitli hastalıklar sonucu bozulmuş olan korneasının bağışlanan kornea ile değiştirildiği bir ameliyattır.
Keratokonus genç yaşlarda görülen bir hastalık olduğundan nakil yapılan korneada aynı hastalığın gelişme ihtimali ya da yeni takılan korneanın vücüt tarafından reddedilmesi olasılığı yüksektir. Bu nedenle keratokonus tedavisindeki ana hedef mümkün oldukça hastaların kendi kornealarıyla yaşamlarını sürdürmelerini sağlayabilmektir.
Keratokonus Ameliyatı Fiyatı 2018 Ortalama Ne Kadar?
Görmenizi olumsuz yönde etkileyen keratokousu durdurabilmek ve görmenizi arttırmak için mutlaka konusunda uzmanlaşmış bir göz cerrahına başvurmalı ve düzenli olarak göz muayenesine gitmelisiniz. SSK gibi kurumların ameliyatları karşıladığını söyleyebilsek te doktordan doktora keratokonus ameliyatı fiyatları değişebilir. Op. Dr. Seda Mütevelli ’den alacağınız muayene esnasında keartokonus ameliyatı fiyatı 2018 ortalama bir rakam alabilir, dilerseniz ameliyatınızı en kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz.